Αναζήτηση
Close this search box.

Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) είναι πλέον γεγονός. Από το 2019 αποτελεί μέρος της ζωής του κάθε Κύπριου πολίτη τόσο σε οικονομικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο.

Το ΓεΣΥ προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όπως εργαστηριακές εξετάσεις, επισκέψεις σε προσωπικούς ή ειδικούς ιατρούς, αγορά φαρμάκων, ενδονοσοκομειακή φροντίδα, φροντίδα υγείας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών, μεταφορά με ασθενοφόρο, φροντίδα υγείας από νοσηλευτές, μαίες, κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοπαθολόγους και άλλα.

Όλα τα πιο πάνω είναι εφικτά μέσω χρηματοδότησης από εισφορές των ιδίων των δικαιούχων οι οποίες υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αποδοχών της εκάστοτε επαγγελματικής κατηγορίας ατόμου καθώς και από εισφορές των εργοδοτών των δικαιούχων για τους εργοδοτουμένους τους (αναλυτικό πίνακα εισφορών μπορείτε να δείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου).

Από την ημερομηνία εφαρμογής του ΓεΣΥ, το μεγαλύτερο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως ασφαλιστές είναι το «Τι να κάνω με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας που έχω;»

Αρκετοί συμπολίτες μας, μη έχοντας τη δυνατότητα να επωμιστούν το κόστος συνεισφοράς στο ΓεΣΥ και το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης, αναγκάστηκαν (ή επέλεξαν) να τερματίσουν το ασφαλιστήριο τους καθώς η επιλογή μείωσης του κόστους συμμετοχής στο ΓεΣΥ απλά δεν είναι εφικτή. Άλλοι, επέλεξαν να διατηρήσουν το ασφαλιστήριο τους σε ισχύ, μειώνοντας όμως τις παροχές του και το συνεπακόλουθο κόστος και άλλοι, ίσως οι λιγότεροι, πεπεισμένοι ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει, προτίμησαν να διατηρήσουν το ασφαλιστήριο τους ως έχει.

Τι είναι σωστότερο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντήσει ο κάθε ένας μόνος του λαμβάνοντας υπόψη του τα δικά του προσωπικά δεδομένα, ιδιαιτερότητες, οικονομική κατάσταση και διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του προτού αποφασίσει τι είναι το καλύτερο να πράξει.

1. Η Ιατρική κατάσταση του ασφαλισμένου και η ασφαλισιμότητα:

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση του ατόμου κατά την κρίσιμη στιγμή της απόφασης. Ας πάρουμε λοιπόν ως παράδειγμα ένα άτομο με προβλήματα υγείας τα οποία προβλήματα καλύπτονται από το ασφαλιστήριο υγείας του. Διακόπτοντας το ασφαλιστήριο του, το άτομο αυτό αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο καθώς μεταφέρει τον κίνδυνο της μη επαρκούς κάλυψης των προαναφερόμενων θεμάτων υγείας στον ίδιο. Σε περίπτωση λοιπόν που στο μέλλον φανεί ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το ΓεΣΥ δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου (είτε σε θέμα ύψους κάλυψης είτε σε θέμα προσβασιμότητας κτλ) το άτομο αυτό θα καλείτε να πληρώνει για τη θεραπεία του πιθανόν σε ιατρικά κέντρα και παρόχους που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα, εάν μετά τον τερματισμό της ασφαλιστικής κάλυψης αποφασιστεί η σύναψη νέας ασφαλιστικής κάλυψης σε ιδιωτική βάση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι όροι ασφάλισης του να είναι σημαντικά διαφοροποιημένοι από τους προηγούμενους ή και να μην είναι ασφαλίσιμος ένεκα της ιατρικής του κατάστασης κατα την στιγμή της αίτησης.

2. Πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα/κλινικές

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός γενικού συστήματος υγείας, είναι το γεγονός ότι απευθύνεται προς όλους μέσω όμως περιορισμένου αριθμού ιατρικών κέντρων και ιατρών, δημιουργώντας μεγάλες λίστες αναμονής.
Ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να δίνει την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό χωρίς περιόδους αναμονής και αγχωτική καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, πολλές φορές, η διευθέτηση συγκεκριμένων ραντεβού, επεμβάσεων και άλλων θεραπειών καθώς και η διαδικασία πληρωμής αυτών μπορεί να διευθετηθεί απευθείας από την ασφαλιστική Εταιρεία, γεγονός που βοηθά τον ασθενή έχοντας μια έγνοια λιγότερη.

3. Ύψος κάλυψης – Προσφερόμενες παροχές

Κάθε ένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν διάφορα σχέδια στην αγορά προσφέροντας από απλές βασικές καλύψεις με περιορισμένα όρια κάλυψης έως περιεκτικά σχέδια με διευρυμένες καλύψεις και όρια εκατομμυρίων. Οι καλύψεις του ΓεΣΥ έχουν περιορισμούς. Είτε όσον αφορά το μέγιστο αριθμό επισκέψεων, είτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες, είτε τα ποσά κάλυψης με συνεπακόλουθη συνεισφορά από τον ασθενή. Ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί προσφέροντας συμπληρωματικές καλύψεις προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.

Το ΓεΣΥ δεν μπορεί να αντικαταστήσει στο 100% ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς υπόκειται σε περιορισμούς. Ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί έτσι ώστε να συμπληρώνει το Γενικό Σύστημα Υγείας και να βρίσκεται εκεί εάν και εφόσον χρειαστεί.

Η αξιολόγηση ενός ασφαλιστηρίου υγείας δεν πρέπει να γίνεται μόνο βασισμένη στη μέχρι σήμερα ανταπόκριση του σχεδίου στις μέχρι σήμερα ανάγκες του ασφαλισμένου αλλά μέσω προσεκτικής μελέτης των όρων και εξαιρέσεων του. Πιθανόν κάτι το οποίο δεν φαίνεται σημαντικό σήμερα να είναι σημαντικό αύριο!

Είναι σημαντικό, προτού προχωρήσει κάποιος με τερματισμό του ασφαλιστηρίου του, να συμβουλευτεί τον προσωπικό του ασφαλιστικό σύμβουλο ή την Εταιρεία του ούτως ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα προσαρμογής του σχεδίου του στα νέα δεδομένα. Η εφαρμογή αφαιρετέων ποσών, η αφαιρέση καλύψεων που προσφέρονται από το ΓεΣΥ και η επιλογή συνασφάλισης είναι μερική εύκολοι τρόποι μειώσεις του κόστους ασφάλισης διασφαλίζοντας όμως την ύπαρξη επαρκούς κάλυψης εάν αυτό χρειαστεί.

Το ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της Εταιρείας μας Cyprus Choice προσφέρει ένα ευρύ φάσμα καλύψεων το οποίο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με τις παροχές του ΓεΣΥ κτίζοντας την ασπίδα προστασίας που ο κάθε ένας χρειάζεται βάσει των δικών του δεδομένων.

Ενημερώσου σωστά πριν αποφασίσεις! Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ. 

#DidYouKnow

Γνωρίζετε ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο πληρώνονται πέραν των 115δισ. ευρώ σε ασφαλισμένους για έξοδα που αφορούν παροχές υπηρεσιών υγείας. Ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παρέχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αίσθημα σιγουριάς.

Ποσοστά εισφορών

Τα ποσοστά εισφοράς για την κάθε κατηγορία εισφορέων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017, έχουν ως ακολούθως:

Κατηγορίες Εισφορέων Πρώτη φάση

(Από 1/3/2019-29/2/2020)

Πλήρης εφαρμογή

(Από 1/3/2020)

Επεξηγήσεις
Μισθωτός (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) 1,70% 2,65% επί των αποδοχών του
Εργοδότης (συμπεριλαμβανομένου του Κράτους ως εργοδότη) 1,85% 2,90% επί των αποδοχών κάθε μισθωτού του
Κράτος 1,65% 4,70% επί των αποδοχών των μισθωτών, των αυτοεργοδοτούμενων, αξιωματούχων και επί των συντάξεων
Αυτοτελώς εργαζόμενος 2,55% 4,00% επί των αποδοχών του
Συνταξιούχος 1,70% 2,65% επί της  σύνταξής του
Εισοδηματίας (π.χ. ενοίκια, τόκοι, μερίσματα) 1,70% 2,65% επί του εισοδήματός του
Αξιωματούχος 1,70% 2,65% επί των αποδοχών του
Πρόσωπα υπεύθυνα για την καταβολή σε αξιωματούχους των προβλεπόμενων αποδοχών τους 1,85% 2,90% επί των αποδοχών των αξιωματούχων

 

Summary
Name
Τυλλής Κυριάκος

Σύνδεση

Εγγραφή