Αναζήτηση
Close this search box.

Φθηνή ασφάλιση. «Παγίδα» ή όχι;

Είναι γεγονός ότι ως καταναλωτές, ειδικότερα σε οικονομικά δύσκολες εποχές, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στην όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή.

Υπάρχουν όμως 2 ερωτήματα που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί…

Είναι το ακριβό πιο κάλο; ή… πόσο ακριβό είναι τελικά το φθηνό;

Όσο αφορά την ασφάλιση, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Τι εννοώ; Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπόσχεται να αποζημιώσει τον συμβαλλόμενο εάν συμβεί ένα γεγονός το οποίο είναι καλυπτόμενο από τους όρους του. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο πελάτης πληρώνει για να μεταφέρει τον κίνδυνο που πιθανόν να αντιμετωπίζει από κάποια γεγονότα, σε μια ασφαλιστική επιχείρηση η οποία αναλαμβάνει το ρίσκο αυτό έναντι κάποιας αμοιβής (το ασφάλιστρο). Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης πληρώνει ανάλογα με το ρίσκο που επιλέγει να μεταφέρει στην ασφαλιστική Εταιρεία.

Πιθανόν να αναρωτιέστε τι σημασία έχουν τα πιο πάνω και τι σχέση έχουν με την φθηνή ή ακριβή ασφάλιση.

Η σχέση είναι άμεση καθώς μια ασφαλιστική επιχείρηση τιμολογεί τον καλό κίνδυνο χαμηλότερα από τον κακό. Αυτό υπολογίζεται βάσει της πιθανότητας να επέλθουν κάποια περιστατικά καθώς και το πιθανό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η ασφαλιστική εάν κληθεί να το κάνει.

Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις, η ασφαλιστική επιχείρηση, θέλοντας να προσφέρει χαμηλότερη τιμή, για να είναι πιο ανταγωνιστική, μπορεί να θέτει όρους,  περιορισμούς στην κάλυψη ή ακόμη και ανώτατα όρια αποπληρωμής με σκοπό να μειωθεί η έκθεσή της στον κίνδυνο και ως εκ τούτου να προσαρμόζει το ρίσκο που αναλαμβάνει και το οποίο συνοδεύεται με το πιο χαμηλό ασφάλιστρο.

Εδώ λοιπόν ταιριάζει και ο χαρακτηρισμός «παγίδα» καθώς η τιμή δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για αγορά ασφάλισης.

Για να μην πληρώσετε την φθηνή ασφάλιση ακριβά, παραθέτουμε πιο κάτω μερικές εισηγήσεις που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε σωστά τις επιλογές σας κάνοντας πάντα τη σωστή επιλογή για την δική σας ξεχωριστή περίπτωση.

Συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία

Η ασφάλιση μπορεί να είναι πολύπλοκη διαδικασία. Αποταθείτε σε κάποιο έμπειρο και αξιόπιστο ασφαλιστικό σύμβουλο που θα είναι σε θέση να αναλύσει τις ανάγκες σας και να σας δώσει επιλογές. Ένας σωστός επαγγελματίας θα μπορεί εύκολα να διακρίνει τι πραγματικά χρειάζεστε και ποια ασφαλιστικά προϊόντα ταιριάζουν στην περίπτωση σας.

Μελετήστε με προσοχή τους όρους προσφοράς που θα λάβετε.

Η προσφορά ασφάλισης, εκτός από το κόστος κάλυψης, αναφέρει και τυχόν περιορισμούς, δεσμευτικούς όρους, συνεισφορά του ασφαλισμένου και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Δείτε τους με προσοχή. Πιθανόν να δείτε κάτι που δεν είχατε αντιληφθεί όπως για παράδειγμα αυξημένη συνεισφορά του πελάτη σε περίπτωση απαίτησης (γνωστό ως αφαιρετέο ποσό (excess)). Επιπρόσθετα, ζητήστε το «Έγγραφο Πληροφοριών του Ασφαλιστικού Προϊόντος» στο οποίο παρέχεται η ελάχιστη απαραίτητη πληροφόρηση για το κάθε προϊόν.

Μελετήστε με προσοχή τους όρους του ασφαλιστηρίου.

Ένα ασφαλιστήριο υπόκειται σε όρους και εξαιρέσεις. Επίσης τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιλαμβάνουν και δεσμευτικούς όρους που είναι πολύ σημαντικό να τους γνωρίζετε. Διαβάστε το ασφαλιστήριο σας και βεβαιωθείτε ότι προσφέρει την κάλυψη που ζητήσατε και σε περίπτωση που κάτι δεν είναι ξεκάθαρο ζητήστε διευκρινίσεις.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε σωστή σύγκριση.

Βεβαιωθείτε ότι συγκρίνετε «μήλα με μήλα» και αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα επιλέγοντας το συμβόλαιο σας μόνο βάσει χαμηλότερης τιμής. Συγκρίνετε και αξιολογήστε τις επιλογές αλλά βεβαιωθείτε ότι προσφέρουν τα ίδια. Για παράδειγμα, μπορεί μια προσφορά να είναι κατά μερικά ευρώ φθηνότερη αλλά η μειωμένη τιμή να συνοδεύεται με αυξημένο αφαιρετέο ποσό (excess). Αξίζει η έκπτωση τον αυξημένο κίνδυνο που αναλαμβάνετε ή όχι; Η απάντηση εξαρτάται πάντοτε από εσάς και τις δικές σας ανάγκες και προϋπολογισμό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε σωστά ασφαλισμένα ποσά/αξίες

Βεβαιωθείτε ότι τα ασφαλισμένα ποσά που έχετε δηλώσει αντιπροσωπεύουν την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων που θέλετε να ασφαλίστε ώστε να αγοράζετε σωστή κάλυψη. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να διατρέχετε τον κίνδυνο να είστε υπό-ασφαλισμένοι (πατήστε εδώ και μάθετε περισσότερα για την υποασφάλιση).

Και επειδή η τιμή σίγουρα είναι σημαντικός παράγοντας, πατήστε εδώ για δείτε μερικά εύκολα και απλά tips για να ασφαλιστείτε σωστά και στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Σύνδεση

Εγγραφή