Αναζήτηση
Close this search box.

Σεισμικές Δονήσεις

Πως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να σε προστατεύσει από ένα απρόσμενο περιστατικό σεισμού;

Πριν να αναλύσουμε ποιοι και γιατί χρειάζονται ένα καλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να τους προστατεύει από τον κίνδυνο του σεισμού, πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι ο σεισμός και πως επηρεάζει την Κύπρο.

Τι είναι ο σεισμός;

Πάνω κάτω όλοι μας έχουμε ακούσει, αισθανθεί ή πιθανόν να αισθανθούμε στο μέλλον μία σεισμική δόνηση. Πως όμως δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Με βάση την επιστημονική κοινότητα, ο σεισμός ορίζεται ως «η ανατάραξη και δόνηση του εδάφους, που προκαλείται από το ξαφνικό σπάσιμο και μετακίνηση των τεκτονικών πλακών στις οποίες υποδιαιρείται ο φλοιός της γης ή λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.» (CERG, 2021)
Υπάρχουν τρία είδη σεισμών. Οι τεκτονικοί σεισμοί, οι ηφαιστειακοί σεισμοί και οι σεισμοί που προκαλούνται από τον άνθρωπο, είτε είναι προκαλούμενοι σεισμοί είτε πυροδοτούμενοι. Το φαινόμενο αυτό είναι αισθητά πιο έντονο σε περιοχές που αποκαλούνται ως σεισμογενείς καθώς στις περιοχές αυτές λαμβάνουν χώρα συχνότερα ή και εντονότερα περιστατικά σεισμικών δονίσεων.

Βρίσκεται η Κύπρος σε σεισμογενή περιοχή;

Με βάση το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «η Κύπρος βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων, μέσα στην οποία εκδηλώνεται το 15% των σεισμών παγκοσμίως.» (Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης, 2022). Μάλιστα με βάση τον Κλάδο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένη την μελέτη που υπογράφει η Διευθύντρια του Κλάδου Δρ. Ελένη Γεωργίου – Μορισσώ, η Κύπρος βρίσκεται κοντά στο τριπλό σημείο επαφής της Αφρικανικής πλάκας και των μικροπλακών Αραβίας και της Ανατολίας.

Επομένως μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. Ένα όμως από τα μεγάλα ερωτήματα που γεννιέται στην Κυπριακή κοινότητα είναι το γιατί στην Κύπρο δεν παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο όσο συχνά παρατηρείται σε άλλες χώρες που θεωρούνται και αυτές σεισμογενείς περιοχές αφού βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι  σχετικά απλή.

Δεν είναι ότι δεν παρατηρούμε το φαινόμενο συχνά αλλά ότι υπάρχει αδράνεια σε έντονους σεισμούς στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Κύπρος παρουσιάζει αρκετά συχνά το φαινόμενο του σεισμού και με βάση τα στατιστικά του Κλάδου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, η Κύπρος έχει βιώσει σεισμικές δονήσεις που ξεπερνούν τα 5,3 ρίχτερ τα έτη 1906, 1918, 1924, 1927, 1930, 1937, 1941, 1947, 1953, 1961, 1984, 1995, 1996, 1999 και φυσικά το πιο πρόσφατο το 2022.

Επίσης, τι κάνει τον σεισμό πιο «ανεξέλεγκτο» από οποιαδήποτε άλλη θεομηνία είναι η έλλειψη πληροφόρησης. Στην περίπτωση μιας θύελλας/καταιγίδας ή/και τυφώνα, υπάρχουν τεχνολογικά αναβαθμισμένα μηχανήματα που μπορούν να προβλέψουν ταχύτητα, διάρκεια αλλά και το χρονικό μιας πιθανής θεομηνίας, ενημερώνοντας έτσι το κοινό για να είναι σε θέση να πάρει έγκαιρα διάφορες προφυλάξεις.  Στην περίπτωση όμως του σεισμού, δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία που να προειδοποιεί τις κοινότητες για το ενδεχόμενο σεισμού, κατατάσσοντας τον σεισμό ως το πιο «απρόβλεπτο» φυσικό φαινόμενο.

Χρειάζομαι λοιπόν ασφάλιση έναντι σεισμού;

Αν είσαι ιδιοκτήτης υποστατικού, τότε σίγουρα η ασφάλιση σεισμού πρέπει να είναι από τις κύριες σου προτεραιότητες. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες φυσικές καταστροφές που μπορεί να πλήξουν την περιουσία σου, ο σεισμός είναι ίσως η μοναδική (μαζί με τη φωτία) που μπορεί να επιφέρει μέχρι και την ολική της καταστροφή.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, η ασφάλιση έναντι σεισμού συμπεριλαμβάνεται μέσα στις προκαθορισμένες καλύψεις ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας, καταστήματος ή επιχείρησης ή/και ενός συμβολαίου Πυρός. Αν η περιουσία  που θα ασφαλίσετε αφορά κατοικία (ανεξαρτήτως αν αυτή είναι σπίτι ή διαμέρισμα.) η κάλυψη σεισμού συνήθως συμπεριλαμβάνεται στους καλυπτόμενους κινδύνους που προσφέρονται.

Αν ο κίνδυνος που θα ασφαλίσετε είναι εμπορικός, όπως για παράδειγμα κατάστημα, ή αποθήκη κτλ, τότε την κάλυψη σεισμού θα την βρείτε σε συμβόλαια Πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων ή ακόμη μπορεί να προσφέρεται σαν προσάρτημα σε πακετοποιημένα  ασφαλιστήρια συμβόλαια ασφάλισης επιχειρήσεων ή/και καταστημάτων ή/και γραφείων.

Σε ποια ασφαλιστήρια συμβόλαια της Κόσμος Ασφαλιστική προσφέρεται η κάλυψη σεισμού;

Η κάλυψη έναντι σεισμού προσφέρεται σε πολλά από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της εταιρείας μας.

Ασφάλεια κατοικιών homeCARE

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ειδικά σχεδιασμένο για να αποτελέσει την ασπίδα που θα σας προστατεύσει από την καταστροφή, επαναφέροντας το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο στην αρχική του κατάσταση, όταν χρειαστεί. Προσφέρεται σε τέσσερα διαφορετικά πακέτα κάλυψης προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια κοινόκτητων οικοδομών & κοινόχρηστων χώρων

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει σχεδιαστεί με συμπληρωματικές καλύψεις, με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη σε κοινόκτητες οικοδομές όλων των μεγεθών και αξίας. Προσφέρεται είτε για κάλυψη των κοινόχρηστων χώρων μόνον ή και ολόκληρο το οικοδόμημα σε πολύ προσιτές τιμές.Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια καταστημάτων shopCARE

Το shopCARE αποτελεί το ολοκληρωμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης προσφέροντας ολοκληρωμένη κάλυψη στον σύγχρονο καταστηματάρχη.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια Επιχειρήσεων businessCARE

Οποιοδήποτε και αν είναι το μέγεθος της επιχείρησής σας, η εταιρεία μας προσφέρει ασφαλιστικές λύσεις για τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρηματία. Επικοινωνήστε με τα γραφεία μας και το προσωπικό μας θα σας συμβουλέψει ώστε να είστε σωστά καλυμμένοι και προστατευμένοι.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ασφάλεια Πυρός & Συμπληρωματικών Κινδύνων

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο παρέχει κάλυψη σε κάθε είδους ιδιωτικό ή επιχειρηματικό υποστατικό από απώλεια ή ζημιά εξαιτίας Φωτιάς, Έκρηξης και Κεραυνού. Η κάλυψη εξειδικεύεται ανάλογα με τη χρήση του υποστατικού (γραφειακοί χώροι / εργαστήρια / αποθήκη κλπ).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Bibliography

  1. CERG, E. C. (2021, 12). Be Safe Net. Retrieved from Be Safe Net: https://besafenet.net/el/hazards/earthquakes/
  2. Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης. (2022, 1). Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος. Retrieved from Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος: http://www.moa.gov.cy/moa/gsd/gsd.nsf/page56_gr/page56_gr?OpenDocument

Σύνδεση

Εγγραφή